Facebook

Tetőablak árnyékoló

A tetőn lévő ablakok árnyékolása szinte elengedhetetlen feladat, főként nyáron fontos a megfelelő árnyékolás, hiszen a nyári forróságban lehetetlen megmaradni a tetőtérben. De télen is hasznos, ha a tetőablakon árnyékoló van felszerelve, mivel ezek segítenek meggátolni, hogy a meleg kiszökjön a szobából. Ezenkívül árnyékoló nélkül már kora reggeltől besütne a nap a hálószobába, aminek köszönhetően a nyugodt alvásnak vége is szakadna. 
A tökéletes tetőablak árnyékoló kiválasztása nem éppen a legegyszerűbb feladat, mivel nem használhatóak azok a megoldások, amelyek egy hagyományos ablaknál megfelelőek lennének. 
Érdemes először egy szakembert véleményé kikérni, hogy a mi esetünkben melyik tetőablak árnyékoló a legmegfelelőbb.

 

Tetőablak árnyékoló megoldások

Mindenképpen olyan rolót, kell választanunk, amellyel a rolóvászon feszítése megoldható. A feszített roletták hagyományos változata a rugós roló, melynek feszességét a tengelybe helyezett előfeszített rugó biztosítja. Hátránya, hogy a roló csak az ablakkeretre szerelt horgoknál állítható meg, a vászon aljában található súlycső kiakasztásával. Mivel a roló nem teljesen zárt így két oldalán fénycsík jelenik meg, ezért a teljes sötétítés nem valósul meg. Tetőablak árnyékolónak ezért inkább a tokozott rolettát ajánljuk, mivel ezzel a típussal megoldható, hogy a fényt teljesen kizárjuk a szobából. Ennél a típusnál teljesen egészében mi állíthatjuk be, hogy éppen mennyi fényt szeretnénk beengedni, illetve kizárni a szobából. A tokozott rolettának a legelőnyösebb tulajdonsága, hogy képes teljesen kizárni a fényt, ezzel is növelve a komfortérzetet.

Talán a legtökéletesebb megoldás lehet, ha külső hővédelemmel látjuk el tetőtéri ablakainkat, redőnyt, vagy hővédő rolót szereltetünk fel. 
Redőny esetén nem csak a fényt tudjuk kizárni a szobából, de a meleg is hatékony védelmet nyújt, télen pedig könnyebben bent tarthatjuk a meleget. Ezek a redőnyök általában motorosan kezelhetők, de van típus, amely hajtókaros működtetésű. Mivel a tetőtéri ablakokhoz nehéz megoldani az elektromos vezeték kiépítését, ezért napelemes változat is rendelkezésre áll.

A redőnyön túl, a hővédő rolók is nagy szolgálatait tehetnek az árnyékolásban, a hő kint tartásában.
Ezek általában egyszerűbb és olcsóbb megoldást kínáló tetőtéri árnyékolók, mint a redőnyök.
Kivitelezésük is egyszerűbb, bár már ezek között is találhatunk motoros, feszített textiles megoldású tetősík árnyékolókat.

Mindenképpen alapos megfontolást igényel, hogy milyen tetőablak árnyékolót választunk, hiszen a nyugodt pihenéshez elengedhetetlen a megfelelő klíma és sötétítés. Mielőtt döntene, kérje ki egy szakember véleményét!

 

megosztás

Zugszol Bt. | 1172 Budapest, Juranics utca 44. | +36-1/256-77-96 |